Disznóvágás apróságok – amire szükség lehet a disznóvágáshoz

Disznóvágás apróságok – amire szükség lehet a disznóvágáshoz

Aki járt már disznóvágáson, az tudja, mekkora élmény és persze kemény munka egy ilyen összejövetel, amit a disznón kívül mindenki élvez, aki pedig még nem, annak csak javasolni tudjuk, hogy vegyen részt rajta! Ahhoz azonban, hogy végig is lehessen csinálni, szükség lesz legalább az alapvető felszerelésekre.

És hogy mi kell a disznóvágáshoz? Disznó és persze pálinka! Ha viszont félretesszük a tréfát, és a munkára koncentrálunk, akkor kiderül, hogy számos eszköz, szerszám és gép kellhet a disznó teljes feldolgozásához. A sertés feldarabolása csak az első a teendők közül, de már ez is igényel alapfokú eszközöket, mint a kések, bárdok, vágódeszkák és esetleg egy hústőke, de ami ez után jön, az viszont már lényegesen komolyabb előkészületeket kíván.

A darabolás után jön a hús elkészítése, illetve előkészítése a tartósításra. A belek tisztítása, a különböző részeknek megfelelő munkafolyamatok, majd a végtermékek előállítása mind munka- és időigényes, és persze különféle szerszámokat és gépeket igényel; a húsdaráló például nélkülözhetetlen a kolbász és a szalámik előállításához. Ha ezek közül semmivel sem rendelkezünk, igencsak nehéz lesz megoldani a disznóvágást, bár az is igaz, hogy a régi, vidéki házaknál mindig akadnak ehhez szükséges kellékek.

Azonban ezek is tönkre mehetnek, elhasználódhatnak, elveszhetnek, és ilyenkor muszáj pótolni őket. A nagyobb darabokkal, mint a hústőke, általában nem szokott gond lenni, de a disznóvágáshoz szükséges apróságok – mint a kések, bárdok és vágódeszkák – többnyire fogyóeszköznek számítanak, és néhány évente újakat kell beszerezni belőlük. Szerencsére ez nem lehetetlen feladat, hiszen akár az internetről is meg lehet őket rendelni. Nem szabad elfeledkezni a munkavédelemről sem, vagyis érdemes beszerezni néhány lánckesztyűt és -kötényt is!

Amennyiben disznóvágáshoz szükséges kellékekre – késekre, bárdokra, lánckesztyűkre, vagy gépekre – lenne szüksége, tekintse meg kínálatunkat, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Bejegyzés megosztása

Kapcsolódó bejegyzések