Az élelmiszerek helyes elhelyezése a hűtőben

túlzsúfolt hűtő

Az élelmiszerek helyes elhelyezése a hűtőben

A hűtőszekrény megfelelő használatához az élelmiszerek megfelelő becsomagolása, a megfelelő hőmérsékletet beállítása és a higiéniai szabályok betartása is hozzátartozik, mert csak így biztosítható az élelmiszerek tárolásánál a megfelelő minőség.

A megfelelő hőmérséklet a hűtőszekrény középső polcán 5°C. Azonban nem egyenletes a hőmérséklet az egész belső térben. Figyelembe véve az eltérő hőmérsékletekből származó előnyöket, gondolkodhatunk az optimális tárolásról, minden élelmiszerünk esetében.

A leghidegebb a hűtő alsó polcán, a fiókok felett van, melyeket a zöldségeknek használjunk (2°C). Erre a helyre kerüljenek a friss húsok és halak is. Ha az alsó polcokra tesszük őket, az megelőzi azt is, hogy más élelmiszerekre csöpöghessenek.

túlzsúfolt hűtő
Ez már egy nagyon zsúfolt hűtő, kerüljük ezt!

A tojásokat, tejtermékeket, felvágottakat, a maradékokat, süteményeket és a ‘Hűtést igényelnek felbontást követően’ feliratú élelmiszereket tároljuk a középső polcokon (4-5°) és a felső polcon (8°C). Az alsó fiókok (10°C-ig ) a zöldségek és gyümölcsök tárolására vannak, melyek az alacsonyabb hőmérsékleten károsodhatnak. A hűtő ajtaján lévő polcok a legmelegebb helyek (10-15 °C) és ide olyan termékek kerülhetnek, amelyeknek nem kell nagy hűtés. Pl. italok, mustár vagy vaj.

• Az élelmiszereket megfelelően becsomagolva kell tárolni a normáltérben, hogy az ételek ne vehessék át a különféle szagokat és illatokat. Csomagolja műanyag fóliába (polietilén), alufóliába, zsírpapírba, stb., vagy feltétlenül fedővel lezárt edényekben, illetve zárt üvegekben tárolja őket.
• A normáltérbe való bepakolás előtt tanácsos távolítani az élelmiszerekről a vásárlást és szállítást könnyítő egységcsomagokat (pl. joghurt gyűjtőcsomagolás).
• Az élelmiszereket mindig úgy csomagolja be, hogy azok közvetlenül ne érintkezhessenek egymással (szagosodás és ízkeveredés miatt) és ugyanakkor  ügyeljen arra is, hogy a levegő megfelelő módon cirkulálhasson a normáltérben az élelmiszerek között.

hűtő
• A normáltérben nem szabad semmiféle robbanékony, vagy gyúlékony anyagot tárolni.
• A magas alkoholtartalmú italokat csak szorosan lezárt üvegekben és mindig álló helyzetben kell tárolni.
• A bepakolt élelmiszereknek nem szabad a hátsó hűtőfallal érintkezni.
A készülékbe helyezés előtt az ételeket hagyni kell kihűlni.
• A friss és érzékeny élelmiszereket a készülék leghidegebb részén tárolja.
Kerülje a hosszan tartó és gyakori ajtónyitogatásokat.
• A hőfokszabályzó gombot olyan pozícióba állítsa, hogy biztosítva legyen a legalacsonyabb tárolás hőfok. A folyamatos működésnél vigyázzon azonban arra, hogy elkerülhető legyen az élelmiszerek megfagyása. A belső hőmérséklet méréséhez tegyen be az egyik tároló rekeszbe egy vízzel megtöltött poharat és állítson bele egy hőmérőt. Néhány óra elteltével ellenőrizheti a normáltérben kialakult hőmérsékletet.
A citrom és narancslevekben lévő szerves oldat, valamint a vajakban lévő savak közvetlen érintkezése a készülék műanyag részeivel, vagy a szigeteléssel, idő előtti károsodást és elöregedést idézhet elő.
• A hűtőtérben érezhető kellemetlen szag a készülék nem megfelelő tisztaságát jelenti, vagy megromlott ételre utal. A kellemetlen szagokat úgy távolíthatja el a legegyszerűbben, ha a készülék tisztításánál néhány csepp ecetet tesz a vízbe és ezzel mossa tisztára a belső részeket.
• Ha Ön több napra elutazik, akkor minden romlandó élelmiszert pakoljon ki a normáltérből.

forrás:

http://www.eufic.org

http://haztartasikiegeszitok.blog.hu/

 

Bejegyzés megosztása

Kapcsolódó bejegyzések