Ugye szeretné egészségét megőrizni? – Klíma tisztítás okosan

klímatisztítás okosan

Ugye szeretné egészségét megőrizni? – Klíma tisztítás okosan

Mire kell figyelni, ha klimatizálunk?

A rosszul elhelyezett és beállított készülék huzatot kelt, és meghűlést okozhat. A gép keltette légmozgás a bőrt is szárítja. A fedetlen bőrfelületek közül az arc a legérzékenyebb erre, azon belül is a szemkörnyék bőre, ami mindössze fél milliméter vastag. Mindez megelőzhető, ha körültekintőek vagyunk a klíma kiválasztásánál, és elhelyezésénél.

A szerkezet belsejében a levegő lehűtésekor kondenzvíz csapódik ki, amit el kell vezetni. Ha ez csak részlegesen történik meg, akkor hosszabb leálláskor pangó víz marad a gépben. Egyes berendezések képesek kiszárítani magukat üzemelés után, illetve a hűtő-fűtő készülékeknél pár órás fűtő üzemmel is megoldható a szárítás. Gondot okozhat még a készülék szűrőiben összegyűlő szennyeződés, és ennek az átnedvesedése. Ezt mindenképp rendszeres karbantartással kell eltávolítani, és ilyenkor végezhető el a készülék vegyszeres csíramentesítése is. A klímaberendezés karbantartási gyakoriságát a gyártói előírások szabályozzák, melyek legtöbb esetben 6 havi karbantartási ciklust írnak elő.

A karbantartásoknak – a tisztítási feladatokon túl – jelentős megelőző szerepük van. A klímagép egy zárt, nagynyomású rendszer, melynek töltete  a hűtőközeg  szállítja a gép kenését szolgáló olajokat. Ennek szivárgása esetén a gép kenése megszűnik. Mivel a házi klímaberendezések esetében csak a legkiemelkedőbb típusok rendelkeznek hibavédelmi elektronikákkal, ez általában a készülék motorjának a végleges tönkremenetelét eredményezi.

A szennyeződésnek leginkább kitett kültéri egységek tisztítása pedig azért fontos, mert a hőcserélő rácsozatán lerakódó por rontja a készülék hatásfokát, és a több éven keresztül összegyűlt lerakódás eltávolítása egyre bonyolultabb feladat.

A beltéri egység légszűrője  is tisztítható, a legtöbb esetben erre mégsem fordítanak kellő figyelmet a tulajdonosok. A tisztítás elmaradása hosszabb távon lefagyást, a hatásfok romlását és ami még ennél is fontosabb, egészségkárosodást is okozhat!

klimakció

A klímaberendezések vezetékrendszerei több kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, és előfordulhat a kötéseknél távozó hűtőközeg miatt a rendszer nyomásának változása. A klímaberendezéseknél mind az alacsony, mind a túlnyomás hatásfokromláshoz vezet. A karbantartás során ezért kell szabályozni az optimális hűtőközeg mennyiséget is. A készülék ventilátorának elszennyeződése miatt a légszállítás csökken, ezért fontos a lapátok tisztítása.

A beltéri egység vegyszeres baktérium-mentesítését is rendszeresen el kell végezni.

Védje meg vásárlóit, beosztottjait, üzletfeleit, családját! Forduljon hozzánk bizalommal, mi gyorsan és szakszerűen újjávarázsoljuk klímáját, megszabadítjuk a baktériumoktól és más élősködőktől!

 

Elérhetőségeinken várjuk jelentkezését!

 

 

Bejegyzés megosztása

Kapcsolódó bejegyzések